Werkwinkel

Vorige maand gingen de reporters van De Boterham op gesprek bij Leanne Pollen. Leanne werkte toen nog als inwerkingsconsulente bij VDAB in de Brigantijnenstraat in Oostende. Ze gaf ons meer uitleg over de werking van de vroegere 'Werkwinkel', die recent de meer algemene benaming 'VDAB locatie' kreeg. Vanuit VDAB worden er extra inspanningen gedaan om onder andere anderstalige nieuwkomers vlugger een gepaste job te helpen vinden.


Wat is 'Werkwinkel'?


Vroeger bestond VDAB uit twee aparte afdelingen: VDAB Werkwinkel en VDAB Opleidingscentrum. Sinds vorig jaar wordt er tussen beide echter geen onderscheid meer gemaakt. De overheid bracht beide VDAB's samen onder de naam 'VDAB locatie'. Vroeger konden werkzoekenden enkel naar Werkwinkel gaan met hun vragen, maar sinds 2018 kunnen ze eigenlijk bij alle locaties van VDAB terecht. De oude benaming 'Werkwinkel' bestaat dus niet meer, maar het concept is wel hetzelfde gebleven. Het enige verschil is dat VDAB locatie nu per sector werkt. De verschillende sectoren zitten overigens niet meer allemaal in hetzelfde gebouw, maar zijn verspreid over meerdere locaties. In dit gebouw van VDAB zitten enerzijds de sectoren industrie, transport, intensieve dienstverlening, zorg en onderwijs. Anderzijds vind je in de Archimedesstraat de sectoren hout, bouw en horeca.


Welke documenten moet ik meebrengen als ik me bij VDAB wil inschrijven?


Als je voor de eerste keer langskomt bij VDAB is een identiteitskaart heel belangrijk voor ons, want dan kunnen we nagaan of we jou mogen inschrijven. Niet alle werkzoekenden mogen namelijk worden ingeschreven. Veel hangt af van hun identiteitskaart of verblijfsvergunning.


Moet ik op voorhand een afspraak maken?


Nee. VDAB locatie is elke voormiddag voor iedereen open van 8u30 tot 12u. In de namiddag zijn we wel gesloten en dan ontvangen we enkel mensen op afspraak. Je kan ons ook van thuis uit bellen op het gratis nummer 0800 30 700, maar we raden de mensen aan om persoonlijk langs te komen als ze een niet-Europese verblijfsvergunning hebben. Dan kunnen we controleren of inschrijving mogelijk is.


Moet kennis van het Nederlands al heel goed zijn om een job te vinden?


Ja en nee… Er zijn laaggeschoolde mensen die via interim contracten bijvoorbeeld in een keuken gaan werken, aangezien Oostende een toeristische stad is en er dus veel vraag is naar hulp in de horeca. Toch zijn er ook situaties waarbij het vinden van een job niet zo simpel is als je kennis van het Nederlands nog niet goed is. Dat je bijvoorbeeld in je eigen land als chauffeur hebt gewerkt en een rijbewijs C hebt, betekent niet dat je in België automatisch terug als chauffeur kan beginnen werken. Enerzijds moet je de Belgische reglementering kennen, anderzijds moet je documenten kunnen begrijpen en duidelijk kunnen communiceren met je werkgever.

Hooggeschoolde anderstaligen kunnen hun diploma laten gelijkschakelen en via een VDAB-partner een stage doen op het niveau van hun diploma. Als de werkgever van de stageplaats tevreden is, mag de anderstalige dan een contract gaan ondertekenen.


Hoe oud moet ik zijn om me bij VDAB in te schrijven?


Vanaf de leeftijd van 18 jaar ben je als werkzoekende verplicht om je bij VDAB in te schrijven.


Kan ik bij VDAB ook terecht voor vrijwilligerswerk?


Jazeker! VDAB werkt samen met veel diensten en organisaties. Als bemiddelaar van VDAB neem ik zelf contact op met mogelijke werkgevers voor het aanbieden van vrijwilligerswerk. Veel mensen van mijn doelgroep zijn vrouwen en meestal willen zij graag in een kinderopvang of in de zorgsector werken. Als hun kennis van het Nederlands voldoende is, kan ik hen bijvoorbeeld via Solidariteit voor het Gezin vrijwilligerswerk laten doen. Ik laat hen dan gedurende een week kennismaken met deze sector.


Hoe contacteren jullie werkgevers?


Er zijn twee manieren: ofwel contacteren werkgevers ons om een bepaalde vacature te publiceren, ofwel contacteren wij hen. Eén keer per jaar gaan wij in heel Vlaanderen bij zo veel mogelijk werkgevers langs om onze VDAB-dienstverlening voor te stellen. Soms organiseren we ook een jobmarkt, waarbij we werkzoekenden screenen en hen in contact brengen met werkgevers.


Voor welke jobs zijn er veel open vacatures?


Vooral voor knelpuntberoepen. Vacatures van lasser, elektricien, verpleegkundige... blijven vaak lang open.


Is er bij de VDAB een specifiek programma voor anderstaligen?


Een specifiek programma zou ik het niet noemen. Niet-Europeanen die naar België komen, zijn sowieso wel verplicht om een inburgeringscursus te volgen. Ze moeten hiervoor de eerste 2 modules van NT2 en een cursus maatschappelijke oriëntatie volgen. Na het behalen van het inburgeringsattest kunnen ze dan kiezen: ofwel gaan ze verder studeren, ofwel zoeken ze (vrijwilligers)werk. De mensen die willen werken, kunnen zich dan uiteraard bij VDAB komen inschrijven. We begeleiden hen dan in een bijkomende opleiding of in hun zoektocht naar een gepaste job. Mensen die willen werken maar geen specifieke job in gedachten hebben, verwijzen we door naar een oriëntatiecentrum voor anderstaligen. In dit centrum leren ze nadenken over wat ze goed kunnen en wat ze graag willen doen. Bovendien krijgen ze een heleboel informatie over de verschillende sectoren, over informatica, over sollicitaties... Weet dat er voor anderstaligen ook altijd een soort van vooropleiding bestaat voor een job in de zorgsector. Zo kan je extra voorbereid aan een beroepsopleiding in die sector beginnen.


Bedankt voor het interessante gesprek, Leanne!



Info:

Je kan VDAB locatie Brigantijnenstraat contacteren via

telefoonnummer: 059 25 56 10

e-mail: wwoostende@werkwinkel.be

adres: Brigantijnenstraat 2 – 8400 Oostende


Een medewerker van VDAB helpt je dan graag verder in je zoektocht naar de ideale beroepsopleiding of de gepaste job!


9 juni 2019


    

LEES OOK:

Academisch Nederlands       

Vrijwilligerswerk in Antenne

8400 Talenten