8400 Talenten

Een tijdje geleden mochten we Jade Hoornaert van FMDO vzw in onze klas verwelkomen. Ze kwam meer uitleg geven over het project '8400 Talenten'. Enerzijds is het project bedoeld voor volwassen nieuwkomers die in Oostende Nederlands willen oefenen en meer sociaal contact willen hebben. Anderzijds is het ook de bedoeling om te voldoen aan de vraag naar meer vrijwilligers in bepaalde sectoren.


Waarom is de naam van het project '8400 Talenten'?


'8400' is de postcode van Oostende. Het project is dus specifiek voor nieuwkomers in Oostende. We willen mensen graag aan vrijwilligerswerk helpen, maar op maat van hun 'talent'. We kijken bijvoorbeeld naar wat je graag doet, wat je goed kan, en op basis daarvan zoeken wij vrijwilligerswerk dat bij jou past. Vandaar dus de naam '8400 Talenten'.


Wat is jouw rol bij dit project?


Ik treed op als tussenpersoon. Aan de ene kant zijn er organisaties die naar mij komen omdat ze vrijwilligers zoeken en aan de andere kant zijn er mensen die mij contacteren om vrijwilligerswerk te vinden op basis van hun talenten en/of interesses. Zowel organisaties als potentiële vrijwilligers kunnen dus naar mij komen en dan probeer ik hen zo goed mogelijk te matchen.


Wie organiseert dit project?


Het is een project van FMDO vzw in samenwerking met Economisch Huis Oostende.


Hoe kan iemand vrijwilliger worden?


Iedere volwassene die nieuw is in Oostende en vrijwilligerswerk wil doen, kan naar mij komen. Onze doelgroep zijn mensen ouder dan 18 jaar die nog niet goed Nederlands spreken en nog geen werk hebben. Dit project is er speciaal voor hen, om werkervaring op te doen en intussen Nederlands te oefenen. Verder krijg je eigenlijk ook de kans om al een sociaal netwerk in een bepaalde sector op te bouwen.


Is dit project gratis?


Ja. Iedereen kan zich gratis inschrijven bij '8400 Talenten'.


Voor welke jobs bieden jullie al vrijwilligerswerk aan?


Eigenlijk kan je alles aan mij vragen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je heel graag breit of heel graag met dieren werkt, dan probeer ik vrijwilligerswerk te vinden dat zo goed mogelijk hierbij aansluit. Ik zoek dus echt op maat van jouw talent. Momenteel hebben we wel veel vraag naar vrijwilligers in de zorg-, sport- en culturele sector.


Krijgen vrijwilligers een vergoeding?


Dit hangt van de organisatie zelf af. Sommige werkgevers geven een vergoeding, andere niet. Maar er zijn dus zeker betaalde vrijwilligersjobs. Voor ons is het vooral belangrijk dat de vrijwilligers zich niet enkel financieel maar ook persoonlijk en professioneel goed voelen in hun job.


Hoe lang duurt vrijwilligerswerk?


Meestal gaat het om een lange periode, maar je kan het zelf stoppen: bijvoorbeeld als je het niet meer graag doet, als je vast werk hebt gevonden, als je naar het buitenland gaat... Je kiest dus ook zelf hoeveel tijd je aan het vrijwilligerswerk wil besteden.


Welk niveau van Nederlands moet ik hebben?


De meeste organisaties vragen gewoon een basiskennis Nederlands.


Moet ik een opleiding volgen om vrijwilligerswerk te doen?


Normaal gezien moet je nooit een extra opleiding volgen, maar voor sommige jobs (bijv. in de zorgsector) bieden ze wel een extra vorming aan. Deze is gratis voor vrijwilligers. Als je graag in een bepaalde sector wil verder werken, is zo'n extra vorming heel nuttig.


Nog een laatste vraag... Waarom is dit project belangrijk voor nieuwkomers?


Omdat de stap naar werk nog heel groot is voor mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben. We merken ook dat heel wat werkgevers al mensen met ervaring vragen. Door vrijwilligerswerk te doen, kan je aantonen dat je Nederlands wil leren én dat je al ervaring hebt met Belgische bedrijven en organisaties. Bij sollicitaties vormt dit zeker een meerwaarde. Het zorgt er ook voor dat je in de toekomst meer kans hebt op vast werk. Vermeld het dus zeker in je cv!


Veel succes met het project, Jade!



Info:

Je kan Jade Hoornaert contacteren via

telefoon: 0488 51 04 04

e-mail: jade@fmdo.be



19 mei 2019

LEES OOK: