Vrijwilligerswerk in De Antenne

1 december 2017

Antenne     

Bredene met een hart    

Bingo!            

    

LEES OOK:

Antenne bestaat één jaar. De winkel en het ontmoetingscentrum zijn intussen al goed ingeburgerd in Oostende. Iedereen heeft er al eens deelgenomen aan een les, workshop, activiteit... Ook heel wat van onze cursisten komen er over de vloer. Wij hadden een gesprek met vrijwilliger Masood uit Beloetsjistan.


Masood, hoelang werk je al bij Antenne?


Ik ben begonnen eind oktober 2016, nog vóór de opening van Antenne. Ik heb geholpen met de verhuis, inrichting, het meubilair… Veel meubels hebben we zelf gemaakt. We hebben bijvoorbeeld oude tafels en stoelen afgeschuurd en geschilderd.


Sinds de opening in december werk ik er als winkelbediende. Ik help elke zaterdag in de winkel van Antenne. Ik vul de rekken aan, help de klanten, doe de kassa…


Hoe heb je dit vrijwilligerswerk gevonden?


Ik woon sinds 2016 in Oostende. Toen ik hier pas woonde, ging ik op zoek naar een manier om mensen te leren kennen, Nederlands te leren en mijn vrije tijd nuttig te besteden. Ik werd lid van Compagnons, een buddyproject van FMDO en het Sociaal Huis. Coördinator Ann Deschacht bracht me in contact met Antenne en stelde me voor om vrijwilliger te worden.


Word je betaald voor je werk?


Nee, dit is vrijwilligerswerk. Ik doe alles gratis. Ik doe dit niet voor het geld. Ik krijg zoveel meer dan geld terug. Ik heb fijne collega’s. Ik oefen mijn Nederlands en ik leer elke dag iets nieuws. Mijn collega’s zijn heel hulpvaardig. Mijn Vlaamse collega’s doen me ook voortdurend boeken in het Nederlands cadeau.


Mijn plan was eigenlijk om hier een paar maanden ervaring op te doen. Maar het werk is zo leuk en de sfeer is zo goed, dat ik het niet zomaar wil opgeven. Ook al heb ik het druk met de Nederlandse les en andere activiteiten, ik zou mijn zaterdag in Antenne niet willen missen.


Welke activiteiten zijn er in Antenne?


Antenne is niet alleen een winkel. Er is ook een ontmoetingsruimte waar mensen soep, koffie… komen drinken. Veel mensen komen hier een babbeltje slaan.


Er zijn activiteiten van het Sociaal Huis zoals workshops en Nederlands oefenen met “zomerpraat”. CVO DE AVONDSCHOOL geeft hier Nederlandse les in de zomer. FMDO organiseert “Samen koken, Samen leven” en “Café Compagnons”. Samen Divers houdt elke week een babbelbox. Er zijn kooklessen, huiswerkklassen, praattafels, spreekbeurten… Er is voortdurend iets te doen.


Aan welke andere activiteiten heb jij al deelgenomen?


Ik ging met mijn vrouw naar de kookworkshop van de Somalische vereniging “Mandeeq” en ik ga soms naar Café Compagnons. Ik ben ook vrijwilliger bij Radio OnderStroom van Klein Verhaal en volgende week gaan we in Antenne een radioprogramma opnemen.


Waarom vind je Antenne belangrijk?


Antenne is er voor iedereen. Toen ik pas in België was, werd ik door verschillende organisaties geholpen. Daar kwam ik altijd andere buitenlanders tegen. Het was voor mij dan ook vreemd om te zien dat ook Vlamingen het (financieel) moeilijk kunnen hebben. Antenne helpt zowel Vlamingen als buitenlanders. Je komt hier iedereen tegen: arm, rijk, jong, oud, Vlaming, buitenlander… De sfeer is heel goed tussen de mensen. Ze vinden elkaar in Antenne. Ze helpen en steunen elkaar. Ook de vrijwilligers zijn een mix van Vlamingen en buitenlanders.


Er zijn een paar betaalde medewerkers, maar heel veel werk wordt door vrijwilligers gedaan. De vrijwilligers krijgen begeleiding, maar ook vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat is een leuk gevoel als vrijwilliger. Vanaf de eerste ontmoeting kreeg ik het gevoel dat ik er echt bij hoorde. We maken allemaal deel uit van Antenne.Info:


Wil je Antenne bezoeken? Wil je meer info over de sociale kruidenier? Wil je meehelpen als vrijwilliger?


Adres: Torhoutsesteenweg 291, 8400 Oostende.


Open op dinsdag, donderdag en zaterdag.


Telefoon: 059 59 11 99


E-mail: antenne(at)sho.be


Facebook: An Tenne