Met Compagnons op weg

28 november 2016

Antenne         

     

    

LEES OOK:

Op 6 oktober namen we deel aan “Café Compagnons”. Het Sociaal Huis lanceerde in maart van dit jaar samen met FMDO een buddyproject. Compagnons worden gekoppeld aan nieuwkomers en andere cliënten van het Sociaal Huis. Ze helpen elkaar en doen allerlei activiteiten samen. We interviewden Xavier Holvoet van FMDO.


Van wie komt het idee voor “Compagnons”?


Het idee komt van het Sociaal Huis. Ze merkten dat er heel wat nieuwe mensen naar Oostende kwamen en ze zochten een manier om de mensen extra te begeleiden. Ze vroegen om met ons samen te werken. FMDO begeleidt de nieuwkomers die minder dan een jaar in België zijn en het Sociaal Huis begeleidt cliënten die hier langer wonen.


Wat doen de compagnons?


De compagnons ondersteunen nieuwkomers of cliënten van het Sociaal Huis. Voor de anderstalige nieuwkomers helpen ze met praktische zaken, oefenen ze Nederlands en doen ze heel wat samen. Het begint meestal met vrije tijd: samen koken, iets gaan drinken, samen sporten…


Hoeveel compagnons nemen er deel aan het project?


We hebben al ongeveer 40 koppels, maar we hebben nog heel wat mensen die wachten op een buddy. Daarom zijn we nog op zoek naar vrijwilligers.


Wat zijn de voorwaarden om buddy te worden?


Je moet 18 jaar zijn en open staan voor alle vormen van diversiteit. De compagnons moeten erkend zijn en begeleid worden door het Sociaal Huis. Je kan aan één persoon gekoppeld worden, maar ook aan een heel gezin. Zo hebben we een aantal Belgische gezinnen die een Syrisch of Irakees gezin als compagnon hebben.


Welke nationaliteiten begeleiden jullie het meest?


Momenteel komen de meeste mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan.


Welke activiteiten doen jullie samen?


We organiseren zelf heel wat activiteiten voor de compagnons zoals een boswandeling, samen gaan zwemmen of fietsen, kookworkshops, “Nacht van de Duisternis”, een match van KV Oostende… Daarnaast is iedereen natuurlijk vrij om zelf met elkaar af te spreken. Heel wat buddy’s gaan bij elkaar op bezoek, koken voor elkaar, gaan samen naar de bibliotheek, oefenen Nederlands…


We organiseren ook café compagnons zodat alle buddy’s elkaar kunnen ontmoeten. Ze drinken iets samen, praten met de anderen en spelen gezelschapsspelletjes.


Wat zijn de toekomstplannen?


We willen nog heel wat samen organiseren. Op donderdag 1 december is er bijvoorbeeld een Sinterklaasfeest voor alle buddy’s. We blijven ook nog actief buddy’s zoeken. Iedereen die geïnteresseerd is, kan met mij contact opnemen.


Info:


E-mail: xavier(at)fmdo.be