Stad Oostende, Bib Kris Lambert en de Ontmoetingscentra organiseren elke vakantie “Luistervinken in de buurt”. Een team van vrijwilligers leest dan verhalen voor. Alle kinderen van 4 tot 8 jaar zijn welkom. Lerares Petra van CVO DE AVONDSCHOOL is één van de voorlezers. We stelden haar enkele vragen.


Hoelang werk je als voorlezer?


Ik doe dit sinds september 2015. Vroeger las ik elke maand één woensdagmiddag voor. Toen waren enkel kinderen uit het derde kleuter en eerste leerjaar welkom. Nu lees ik voor in de schoolvakanties voor kinderen tussen 4 en 8 jaar.


Waarom heb je voor dit vrijwilligerswerk gekozen?


Ik geef Nederlandse aan anderstalige volwassenen, maar ik vind het ook heel leuk om met kinderen te werken. In de zomer geef ik les aan kinderen in de zomerschool en ik heb zelf nichtjes en metekindjes. Voorlezer worden leek me leuk om meer te leren over de leefwereld van kinderen, alle soorten kinderboeken en hoe je verhalen op een leuke manier kan vertellen of voorlezen.


Waar lees je voor?


Ik lees voor in dienstencentrum De Boeie, Kerkstraat 35 in Oostende. Tijdens de voorleesmaand november lees ik soms ook in andere dienstencentra voor.


Wie kan komen luisteren?


Alle kinderen tussen vier en acht jaar zijn welkom. Meestal verdelen mijn collega en ik de kinderen per leeftijd. Voor jonge kinderen hebben we andere boeken dan voor oudere kinderen. De activiteit is gratis.


Hoe ziet het programma eruit?


We verzamelen om 9:30 uur. De kinderen krijgen een ontbijt, bijvoorbeeld een boterham en wat fruit. Daarna lezen we de verhalen voor. Dit jaar kunnen de kinderen ook tasjes met vertelstenen verzamelen. De ouders of grootouders blijven niet bij de kinderen, maar kunnen intussen boodschappen doen of beneden een kopje koffie drinken. Om 11 uur halen ze de kinderen op.


We lezen elke schoolvakantie voor. In de kerstvakantie lezen we voor op woensdag 27 december en woensdag 3 januari.


Waarom is voorlezen belangrijk?


Voorlezen is heel belangrijk. De kinderen vergroten hun woordenschat, ze gebruiken hun fantasie en ze leren heel wat via het verhaal. Voor anderstalige kinderen is het een goede oefening van hun Nederlands. Kinderen krijgen meer interesse in boeken. Zeker de kinderen die leren lezen, willen zelf al eens een stukje voorlezen of zijn super trots als ze de titel kunnen lezen.


Wat zijn jouw favoriete boeken?


Ik heb veel favoriete boeken. Ik hou van boeken met mooie tekeningen zoals de sprookjesboeken van An Leysen. Ik ben ook fan van de superdiverse kinderboeken van Studio Sesam.Info:


Heb je kinderen tussen 4 en 8 jaar? Op deze locaties in Oostende kunnen ze luistervinken van 9:30 tot 11 uur:


- OC Schaperye, Steenovernstraat 86

- OC ‘t Kasteeltje, Kasteelstraat 22b

- OC ‘t Viooltje, Violierenlaan 3B

- OC De Ballon, Mansveldstraat 9

- OC De Boeie, Kerkstraat 35

- OC De Blomme, Chrysantenstraat 30Meer info: luistervinken(at)oostende.be
Luistervinken in de buurt

22 december 2017

LEES OOK: