"Basketbal is meer dan sport"

27 november 2013

LEES OOK:

Op school ontmoeten we Aida uit Senegal. Met veel enthousiasme vertelt ze ons over haar favoriete sport: basketbal.



Aida: Mijn naam is Aida en ik ben 37 jaar oud. Ik ben afkomstig uit Senegal en woon nu al twee jaar in Oostende. Mijn moedertaal is Frans en ik spreek ook een dialect – Wolof – van Senegal.



Ik heb een heel sportieve familie. Mijn vader was vice-president van een basketbalclub in onze stad Dakar. Ik denk dat wij daarom dan ook basketbal zijn gaan spelen. Met wij bedoel ik mijn 2 jaar jongere zus en 4 jaar jongere broer. Iedere dag na school gingen wij minimum twee uur sporten.



Basketbal vind ik persoonlijk een hele leuke sport en daardoor was ik heel gemotiveerd om elke dag te trainen. Het is een hele sociale sport. We spelen in een ploeg met tien spelers. Ik had altijd een goed contact met de andere speelsters. We steunden elkaar, luisterden naar elkaar… Dat was heel belangrijks.



Voeding is ook iets waar wij dagelijks mee bezig zijn. Een à twee uur voordat en match begint eet ik persoonlijk iets lichts dat niet op de maag kan liggen, want elke macht duurt namelijk 40 minuten.



En iedere 10 minuten hebben we een pauze van 3 minuten, na twee maal 10 minuten een grote pauze van 10 minuten.



Wij hebben deze pauze nodig om uit te rusten en te praten over de tactiek en de strategie tijdens de grote pauze. Wij praten nog met de coach om de fouten te vermelden.



Een vechter



Een goede basketbalspeler is een vechter. Soms moet je werken met je ellebogen en een beetje goede agressie gebruiken. Om eerlijk te zijn moet je een beetje brutaal zijn en natuurlijk heel doeltreffend zijn. Maar je moet natuurlijk wel de regels respecteren.



Sociale vaardigheid is ook heel belangrijk omdat je op een korte periode jezelf moet kunnen aanpassen aan het spel en aan je medespelers. Je moet een band hebben met iedereen en je team goed kunnen leiden. Als je wint, ben je trots op de samenwerking met het hele team.



In Senegal is basketbal heel populair. In ons club komen kinderen vanaf 5-6 jaar. Dat is minibasket en als je volwassen bent, speel je bij de senior groep. Basketbal is een sport die je helpt om in goede conditie te blijven voor jaren. Volgens mij kan iedereen basketbal spelen.



Natuurlijk moet je groot genoeg zijn om een professionele basketbalspeler te worden, maar ook kleinere spelers kunnen heel snel en doeltreffend zijn.



Hier in België wil ik ook basketbal spelen, maar momenteel ben ik bezig met mijn integratie en de cursus Nederlands. Binnenkort zal ik tijd vrijmaken om mijn favoriete sport terug te beoefenen, omdat  basket in mijn leven meer betekent dan sport.



Bedankt, Aida voor dit leuke gesprek!