Basketbal met Veselin Petrovic

20 februari 2009

LEES OOK:

Voor onze rubriek sport kregen we de unieke kans om een kijkje te gaan nemen bij de eerste ploeg van Basketbalclub Oostende. Onze reporters Shari en Razija trokken naar de Sleuyter Arena om er een training bij te wonen. De kapitein van de ploeg, Veselin Petrovic, gaf ons daarna meer uitleg over de club en zijn job als profbasketballer.



Hoe lang speelt u al in Oostende ?



Ik ben in 2004 naar België gekomen. Ik heb al die tijd voor Basketbalclub Oostende gespeeld. Ik zal er ook dit seizoen spelen.



Woont u hier graag?



Ja, ik hou van de stad, de mensen en de supporters.



Was het moeilijk om zich aan te passen?



In het begin was het moeilijk omdat er een groot verschil is tussen Oost- en West-Europa. Ik kom uit Servië. De manier van leven is anders dan in mijn land, maar ook op het basketbalveld wordt er anders gespeeld. Er zijn andere normen en tactieken.



Hoe communiceren jullie met elkaar?



Wij spreken Engels omdat de spelers uit verschillende landen komen.



Begrijpt u een beetje Nederlands?



Een beetje. Ik heb geen tijd om Nederlands te leren. Ik moet veel trainen en spelen. Gelukkig heeft mijn vriendin Duits gestudeerd en zij heeft ook Nederlands gevolgd in De Avondschool. Zij is mijn privé-tolk.



Op welke positie speelt u?



Ik ben shooting guard en ik speel met het nummer 10.



Wat is uw verantwoordelijkheid als kapitein?



In mijn land was ik ook zeven jaar kapitein, maar hier moet ik me nog een beetje aanpassen aan die rol. Mijn belangrijkste taak is om mijn medespelers te motiveren en te stimuleren.



Verwisselen jullie van posities met elkaar of moeten jullie altijd op dezelfde posities spelen?



Ja, iedereen heeft kennis van alle posities.



Hoewel keer per week moeten jullie trainen?



We trainen twee tot drie keer per week. Dat zijn zware trainingen. Zoals bij elke job moet je hard werken om een goed resultaat te bereiken. Voor veel mensen is basketbal een sportieve hobby, maar dit is mijn beroep, dus moet ik hard werken en trainen.



Trainen en spelen jullie in dezelfde zaal?



Ja, we trainen in de Sleuyter Arena en spelen er ook alle thuismatchen. We moeten in totaal 32 wedstrijden spelen: zestien thuis en zestien uit. De match gaat door op zaterdagavond. Het is leuker om thuis te spelen omdat we dan veel steun van de supporters hebben.



Welke ploeg is jullie grootste concurrent?



Er zijn negen ploegen. Elke ploeg is een concurrent en elke match is een strijd. Er is soms wel een verschil tussen de ploegen. Sommige ploegen zijn technisch heel sterk, andere ploegen zijn fysiek heel sterk. Wij proberen heel technisch te spelen.



Hoe motiveren jullie elkaar voor een wedstrijd?



Voor de mach heeft iedereen veel energie en is iedereen heel enthousiast. Je geeft dat automatisch aan elkaar door. Mijn motivatie is dat ik in één van de beste ploeg van België speel.



Hebben jullie veel fans?



We hebben veel fans, maar we hebben niet zoveel contact met de fans. Tijdens de match ben ik zo geconcentreerd, dat ik niet zoveel merk van de supporters. Na de match gaan wij direct douchen, dus wanneer wij naar huis gaan, zijn de meeste supporters ook al naar huis.



U hebt er alvast enkele fans bij, Veselin Petrovic! Bedankt voor dit interview!



Info:

Sleuyter Arena

Northlaan 13, 8400 Oostende

Telefoon: 059 51 26 27


Website: www.bcoostende.be