Wandelen in de natuur

5 december 2019

Ladies&thepool

            

     

    

LEES OOK:

Hou je van wandelen in de natuur? Er zijn heel wat plaatsen waar dat kan. Hou je wel aan de regels. Vaak mag je enkel wandelen op de aangelegde paden.  


Een beetje beweging in de frisse lucht kan heel ontspannend zijn. Het is ook gezond. Er zijn in België heel wat plekjes waar je een fijne wandeling kan maken. Er zijn wel een aantal regels.

In de meeste bossen of een natuurgebieden moet je wandelen op de wandelpaden, niet naast de paden. In sommige gebieden mag je wel de paden verlaten maar dan wel zonder de natuur te beschadigen. En sommige groene zones zijn privé domein, daar mag je dus helemaal niet wandelen.


Oana, cursiste van module 2.2, schreef hierover haar mening:


"De vrijheid of ieders 'recht' om te wandelen, is het recht van het grote publiek om toegang te krijgen tot bepaalde openbare of particuliere gronden, meren en rivieren voor recreatie.

Het recht wordt soms het recht van openbare toegang tot de wildernis of het 'recht om te zwerven' genoemd.

In België is dit recht strikt wettelijk geregeld. Je mag alleen wandelen in openbare parken en bossen. Maar ik vind dat iedereen het recht zou moeten hebben om overal in de natuur rond te zwerven, zonder beperkingen. De enige verplichting die iemand heeft is om de natuur te respecteren en niet te verstoren of te beschadigen.

Paracelsus schreef: “De kunst van het genezen komt van de natuur, niet van de arts.” Boswandelingen groeien nog steeds in belangstelling. Wanneer je door het bos wandelt, raak je ontspannen door de geluiden in de atmosfeer, de kleuren en de geuren. De focus die ontstaat is een ander voordeel.

Daarom vind ik het erg belangrijk dat de mens onbeperkte toegang heeft tot de natuur."Info:


https://www.wandelsportvlaanderen.be

https://www.natuurenbos.be/toegankelijkheid