"Boogschieten heeft mij sterker gemaakt"

2 juni 2014

Ostend Night Run     

Voetbal op school  

Moussaka uit Griekenland         

     

    

LEES OOK:

Op school hebben we heel wat sportieve cursisten. Andrea Shkreli uit Griekenland doet aan boogschieten. Hij begon ermee in Griekenland en vond ook in Oostende een club om te blijven trainen. Hij vertelt er ons meer over.Wat is boogschieten?


Boogschieten in een Olympische sport. We hebben een boog, pijlen, een doel en een veilige plaats nodig. Er zijn veel verschillende bogen, maar de meest bekende zijn de olympische boog en de compound boog. Ik schiet met een olympische recurve boog. Ik verkies deze boog omdat je meer techniek en discipline nodig hebt.Er zijn ook verschillende afstanden voor mannen en vrouwen, binnen en buiten. De officiële Olympische afstanden voor vrouwen buiten zijn 30m, 50m,  60m en 70m. Voor mannen is dat 30m, 50m, 70m en 90m. Binnen moet iedereen van een afstand van 18 meter schieten.Wat is de oorsprong van boogschieten?


De mens gebruikte de boog vroeger om te jagen en zich te verdedigen. De Japanners gebruikten boogschieten als een manier om zichzelf te ontwikkelen en zich beter te kunnen concentreren.Is het moeilijk om buiten te spelen?


Neen, maar het weer is een belangrijke factor. Regen, wind, de positie van de zon… bepalen je spel.Vanaf welke leeftijd mag je boogschieten?


Er staat geen leeftijd op de sport. Kinderen kunnen vanaf 5 jaar beginnen met boogschieten. Er bestaan speciale bogen voor kinderen. Ik was al 28 jaar toen ik met boogschieten begon. Ik woonde toen nog in Griekenland.Wat is belangrijk om een goed boogschieter te worden?


Je hebt goed materiaal nodig volgens jouw kracht. Je moet je goed focussen. Concentratie is heel belangrijk. In het begin heb je spierpijn, maar door veel te oefenen, zal je beter en sterker  worden.Waarom heb je boogschieten als sport gekozen?


Ik heb een ongeval gehad en dat heeft mij invalide gemaakt. Na mijn ongeval zocht ik een sport om te revalideren. Ik wilde een sport die ik kon beoefenen met mijn beperking en die mij sterker zou maken. Boogschieten heeft mij veel geholpen. Ik ben er sterker en aandachtiger door geworden. Het heeft mijn leven verbeterd.Heb je aan wedstrijden deelgenomen?


Ja, ik heb aan provinciale en nationale competities in Griekenland deelgenomen. Ik ben derde en tweede in het Griekse nationale kampioenschap geweest.Waar doe je aan boogschieten in België?


Toen ik naar Oostende kwam, ben ik lid geworden van de Koninklijke Hoofdgilde Sint Sebastiaan in Oostende. Dat is in de Leffingestraat 2 in Oostende. Meer informatie vind je op Sint Sebastiaan Oostende.Bedankt voor dit interview, Andrea! We wensen je nog veel succes!
Wil je leren boogschieten?

Adres:      Koninklijke Hoofdgilde Sint Sebastiaan

                     Leffingestraat 2, 8400 OostendeWebsite: Sint Sebastiaan Oostende