Al dansend de wereld rond

31 januari 2017

Van cursiste tot lerares          

Gloed

    

LEES OOK:

We ontmoeten dansleraar Polo Castillo tijdens een optreden en dansles in café “De Blaaspijp” in Koekelare. Polo komt uit Colombia en geeft dansles. Vorig jaar was hij al eens op school om een workshop te geven.



Polo, wanneer ben je beginnen dansen?



Toen ik 15 jaar was, begon ik met vrienden te  dansen. Onze dansgroep heette “Las Aguilas del Ritmo”. We oefenden in een klein dorp dichtbij Cali. Ik bleef een paar jaar bij deze groep. Later verhuisde ik naar Florencia en opende ik mijn eigen dansschool “Florencia en Son”.  Florencia is een kleine stad in het departement Caquetá. Ik werkte er vooral met probleemjongeren. Via de dansschool wou ik hen op het rechte pad brengen en hen een doel in het leven geven. We hebben veel bereikt met de school. Ook nu nog werken veel van mijn leerlingen als leraar in de dansschool. Met het geld dat ze verdienen kunnen ze hun studies betalen.



Hoe ben je in België beland?



Mijn vrouw is Belgische. Ik leerde mijn vrouw in Colombia kennen. Ze werkte daar als dokter bij Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. Door haar werk moest ze veel verhuizen. Ik besliste om haar te volgen. We hebben eerst samen in Jordanië gewoond. Daar zijn we ook getrouwd. Sinds één jaar woon ik in België.



Heb je altijd als dansleraar gewerkt?



Ja, dit beroep is altijd mijn droom geweest.  Ik draag de muziek en de dans in mijn hart en mijn bloed. Voordat we naar België kwamen, woonden wij in Swaziland, Afrika. Ook daar heb ik een kleine dansschool geopend. Mijn leerlingen waren allemaal weeskinderen uit het weeshuis S.O.S. Toen ik vertrok, heb ik de school doorgegeven aan één van mijn leerlingen. Ik vind het fantastisch dat mijn leerlingen mijn werk verder zetten en zo een nieuw doel vinden in hun leven.



Mijn huidige droom is om ook hier een dansschool te openen, maar het is niet gemakkelijk. Ik heb een inburgeringscursus gevolgd en momenteel volg ik Nederlandse les. Ik geef dansles in Oostende, Duinkerke en De Panne.



Welke dansles geef je?



Ik geef verschillende dansen, vooral zumba. Elke les leren mijn leerlingen een nieuwe beweging. De leerlingen zijn heel gemotiveerd en reageren heel positief. Het verbaast mij wel dat oudere mensen hier meer interesse tonen voor dans dan jongere mensen. Het is niet gemakkelijk om jongeren te motiveren om dansles te volgen.



Waar en wanneer geef je les?



Ik woon in de Panne en ik geef gratis danslessen aan kinderen op woensdag van 14 tot 15 uur. In de Sportzaal van de Panne heb ik les op maandagavond en in Oostende op vrijdagmorgen. Deze lessen voor volwassenen zijn niet gratis. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen met mij contact opnemen.



E-mail: florenciayson10(at)hotmail.com