Van cursiste tot lerares

1 december 2017

Academisch Nederlands       

       

    

LEES OOK:

Op school ontmoeten we Odismercy. Ze komt uit Cuba en volgde alle modules Nederlands in CVO DE AVONDSCHOOL. Sinds september werkt ze als lerares Spaans in onze school. We hadden een interview.


Waar geef je les, Odismercy?


Ik werk als lerares Spaans in CVO DE AVONDSCHOOL in Oostende. Ik geef les in het vijfde en het zevende jaar.


Hoe heb je deze job gevonden?


Ik volgde zelf Nederlands tot module 4.2 in CVO DE AVONDSCHOOL en ik werd door de leerkrachten Spaans soms gevraagd om een workshop of een spreekbeurt in hun les te komen geven. Mijn lerares Nederlands, Vanessa, die ook Spaans geeft, stelde me voor aan de coördinator van de Talen. Toen ze een extra lerares zochten, hebben ze mij opgebeld.


Heb je een diploma van lerares?


Ik volg de lerarenopleiding in Brugge. Die opleiding duurt twee jaar. Er zijn theoretische vakken en praktijk. Ik zit nu in mijn tweede jaar. Je mag al werken terwijl je de opleiding volgt. Ik ben blij dat ik de opleiding nu volg, want vanaf 2019 komen er hervormingen en zal de je de opleiding alleen nog aan een universiteit kunnen volgen.


Wat vind je van het niveau van Spaans van jouw cursisten?


De cursisten hebben een goed niveau. Natuurlijk zijn er soms verschillen tussen de cursisten. Het hangt een beetje af van de interesse, het contact met de taal, de voorkennis… Hoe meer je in contact komt met de taal, hoe breder je woordenschat. Er zijn ook cursisten die vroeger alle modules al eens hebben gevolgd en nu komen om hun Spaans op te frissen.


Wat vind je belangrijk in jouw les?


Ik probeer naast de taal ook cultuur aan bod te laten komen. Zeker met de cursisten van het zevende jaar spreken we over allerlei thema’s. Een taal is zoveel meer dan woorden. Het is leven.


Spreek je alleen Spaans tijdens de les?


Ja, tijdens de les spreek ik alleen Spaans. In de pauze spreek ik ook een beetje Nederlands met de cursisten. Zo kan ik ook mijn Nederlands oefenen en verbeteren. Al mijn cursisten zijn Vlamingen. Vlaamse cursisten zijn heel perfectionistisch. Ze stellen veel vragen en willen alles weten.


Waarom leren Vlamingen Spaans?


De eerste reden is omdat ze Spaans een mooie taal vinden. Ze hebben Spaanstalige vrienden of reizen vaak naar Spanje en andere Spaanstalige landen. Sommige cursisten leren ook Spaans omdat ze een eigen huis of appartement in Spanje hebben. Iedereen in mijn groep leert Spaans om in zijn vrije tijd te gebruiken.


Is er een verschil tussen het Spaans van Spanje en Cuba?


Ja, zeker. In het begin was het een beetje moeilijk voor de cursisten om aan mijn Cubaanse uitspraak te wennen. Cubanen spreken de ‘s’ niet altijd uit of slikken het einde van het woord in. In Cuba gebruiken we ook andere woorden en uitdrukkingen. Ik probeer in de les langzaam te spreken en mijn woordenschat aan te passen. De boeken en CD’s zijn heel Spaans. Ook ik moet soms een woord opzoeken omdat we het in Cuba niet gebruiken.


Ben je blij met de job?


Zeker. Lerares is altijd mijn droomjob geweest. Ik ben in 2008 in Cuba als Master in de Geschiedenis afgestudeerd. Mijn eerste job was lerares filosofie en ethiek. Ik deed dat werk heel graag.


In 2011 verhuisde ik met mijn Belgische man en onze dochter naar België. In 2014 ben ik met de Nederlandse les gestart. Mijn doel was toen om de taal zo goed mogelijk te leren om ook hier in België als lerares te kunnen werken. Het was niet gemakkelijk. Ik had geen opvang voor mijn dochter en mijn man reisde voor het werk vaak samen met ons naar Cuba. Ik ben dolgelukkig dat ik mijn doel heb bereikt.


Het werk is een enorme uitdaging voor mij. Ik leer elke dag Nederlands bij, maar ik leer ook veel over mijn moedertaal: Spaans.


De cursisten stellen veel vragen, ik moet de grammatica uitleggen, ik moet synoniemen van woorden geven… Vroeger was Spaans evident voor mij, maar nu ik alles moet uitleggen, besef ik dat Spaans niet zo gemakkelijk is. Ik merk nu dat ook Spaanstaligen veel fouten maken.


De cursus Nederlands was voor mij heel nuttig. Ik heb van mijn leerkrachten Nederlands geleerd om veel structuur in de lessen te steken. Duidelijke schema’s op het bord, korte en duidelijke informatie over grammatica…


Het is ook belangrijk dat de les interessant is voor de cursisten. Ik moet dus niet enkel de leerstof uit het boek geven, maar ook extra thema’s die de cursisten vragen.


Lukt het om je werk en studies met je gezin te combineren?


Het lukt, maar september was vreselijk druk. Ik moet mijn lessen voorbereiden, zelf les volgen in Brugge, taken indienen en ook nog voor mijn gezin zorgen. Maar ik denk dat ik meer en meer evenwicht zal vinden.Info:


Wil je ook Spaans leren?


Blijf op de hoogte van de nieuwste cursussen via de website van CVO DE AVONDSCHOOL.


Zin in een Spaanstalige activiteit?


Volg de Facebookpagina Spaans in de Avondschool.