Tibetaanse cultuur met Zachu Solidarity

19 maart 2015

LEES OOK:

Op 4 maart kwamen Gonpo, Thupten en Dolkar van de Tibetaanse vereniging “Zachu Solidarity” langs op onze redactie voor een interview. Ze organiseren heel wat activiteiten in Oostende. We wilden graag weten wat er nog zoal op het programma staat.



Wat betekent Zachu?



“Zachu” is de naam van een rivier in Tibet.



*Zachu is de Tibetaanse naam van de rivier Mekong die in Tibet ontspringt. De Mekong is 4500 km lang en stroomt door China, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam.



Wat is het doel van “Zachu Solidarity”?



Onze Tibetaanse vereniging bestaat twee jaar en wil Tibetaanse families en andere mensen samenbrengen. Er wonen ongeveer 200 Tibetanen in Oostende. Sommigen zijn lang geleden in België aangekomen, anderen wonen hier nog maar enkele maanden.



We willen de Tibetaanse cultuur kenbaar maken bij een groot publiek. We organiseren culturele avonden, activiteiten en workshops: dansen, koken en mandala’s tekenen. Elke zondag organiseren we ook Tibetaanse les voor de kinderen. Zo onderhouden ze hun moedertaal. Tibetaans is heel verschillend van Chinees. Ook het schrift is compleet anders.



Hoe komen Tibetanen in België terecht?



Veel Tibetanen vluchten uit Tibet. Er zijn grote problemen in ons land. Onze cultuur, taal, religie… is er verboden. Het is bijna onmogelijk om Tibet te verlaten. De meeste vluchtelingen gaan naar Dharamsala in India. Ze vluchten te voet over de Himalaya. De tocht naar India is zwaar, lang en zeer gevaarlijk.



Wat is er typisch voor de Tibetaanse cultuur?



We hebben bijvoorbeeld traditionele Tibetaanse muziek, liederen en instrumenten. De liedjes worden begeleid door blaas- en slaginstrumenten. We hebben fluiten, lange metalen trompetten en hoorns in de vorm van schelpen. De dun-chen is een blaasinstrument van 3m50 lang en heeft een zeer lage klank. De slaginstrumenten zijn belletjes, cimbalen en trommels. De klankschalen zijn muziekinstrumenten in de vorm van een schaal. De Tibetaanse kunst bestaat vooral uit religieuze kunst: mandala’s en boeddhistische iconografie.



En wat eten en drinken jullie?



We drinken veel boterthee (Po Cha). Het is onze nationale drank. Boterthee is gemaakt van theebladeren, boter van de jak en zout. We voegen geen suiker toe aan de thee.



We eten jakvlees. De melk van de jak wordt gebruikt voor boter, yoghurt en kaas. De “momo’s” zijn heel populair. Een momo is een soort ravioli gevuld met gehakt en kruiden. Heerlijk!



Op zaterdag 16 mei 2015 organiseren we een Tibetaans feest. Iedereen is vanaf 18u welkom in zaal Nieuwland, Nieuwlandstraat 76, in Oostende. Iedereen is welkom!