Mandala's met Zachu Solidarity

28 maart 2015

LEES OOK:

Op 28 maart organiseerde Zachu Solidarity een workshop “mandala’s”. Onze reporter Réjane uit Frankrijk volgde de de workshop en kwam heel enthousiast terug.



Réjane: Tot mijn verbazing ging het over echte zandmandala’s. De zandmandala is een Tibetaanse boeddhistische traditie en heeft een religieuze betekenis. De eerste les was een demonstratieles. Het was interessant om te zien hoe de Tibetanen zo een zandmandala maken.



Wat is een mandala?



“Mandala” is een woord uit het Sanskriet, een oud-Indische taal. Het betekent cirkel. Een mandala bestaat uit een cirkel die opgevuld is met geometrische vormen, lijnen, symbolen of figuren. Mandala’s worden op de grond gemaakt met kleurig zand. Het zand wordt aangebracht met behulp van lange nauwe metalen trechters. Voordat het zand wordt gestrooid, tekenen de monniken de hoofdlijnen. Er wordt vanuit het midden naar buiten gewerkt.



Zandschilderijen zijn van echte kunstwerken. Nadat ze klaar zijn, worden ze altijd weer vernietigd. Het zand wordt verzameld en naar een rivier gebracht. Zo wordt het teruggegeven aan de natuur. Dit is een fundamenteel begrip uit het Boeddhisme: alles verandert voortdurend. Niets in ons leven is bestemd om te blijven.



Vandaag de dag zijn mandala’s heel populair. Ze zouden zelfs therapeutische eigenschappen hebben. Je kan zelfs kleurboeken met Tibetaanse mandala’s vinden in de winkels. Leuk!