Op bezoek bij James Ensor

4 december 2017

Op 16 oktober 2017 ging de groep 2.4 Academisch Nederlands naar het Ensorhuis. Het doel van dit uitstapje was het leven en het werk van deze bekende Vlaamse schilder te bewonderen.


Het museum is gevestigd in het huis van Ensor waar hij woonde op het einde van zijn leven. Als je in het museum loopt, word je direct ondergedompeld in de vorige eeuw. Het gerinkel van de deurbel en de geur van het huis herinneren je aan eenvoudige tijden.


Het museum is klein maar bevat veel magische voorwerpen uit het leven van Ensor. De eerste tentoonstelling bevat maskers uit het atelier van Ensor die hij maakte om de spot te kunnen drijven met de gevestigde waarden uit de maatschappij.


Er zijn ook een paar etsen die hij in het begin van zijn carrière maakte. Je wandelt naar de tweede verdieping via een oude houten trap en ontdekt een paar originele olieverfschilderijen uit Oostende.


Er is ook een kamer waar je naar een kort fragment over het leven van Ensor kunt kijken. Het illustreert enkele van zijn bekendere werken en foto's van zijn tijd.

We hebben erg genoten van de kamers in het huis waar je de originele antieke meubels kunt bewonderen. Je kunt je perfect inbeelden hoe het leven van deze kunstschilder was. De curator was een heel vriendelijke vrouw die ons veel interessante feiten over Ensor en andere schilders vertelde.


Het was een geweldige manier om ons bezoek aan het museum te af te sluiten.

We hebben veel bijgeleerd, niet alleen over deze unieke schilder maar ook over de tijd waarin hij leefde. We zullen zijn werk nu met nog meer waardering bekijken.


Wil je zelf het Ensorhuis eens bezoeken?


Je vindt het museum in de Vlaanderenstraat 27, in Oostende.

LEES OOK: