Kunst met een boodschap

25 januari 2015

Herfst  

Op bezoek bij James Ensor          


    

Op woensdag 17 december 2014 bezochten we de Kunstacademie aan Zee (KAZ) in Oostende. We hadden de kans om te genieten van de tentoonstelling van kunstenaar Dominique Lubaki. Hij was leraar in Congo en woont nu al 23 jaar in België. Hij begon met het maken van kunst in België en hij studeerde één jaar aan de academie.



Dominique begon zijn rondleiding met leuke anekdotes uit zijn leven. Hij was wiskundeleraar in Congo. Hij reisde eerst naar Rusland. Daar kwam hij in contact met een nieuwe taal en een nieuw alfabet. Daar voelde hij zich voor het eerst “ongeletterd”. Enthousiast toonde hij ons een bordje met zijn naam in het Russisch. Van Moskou reisde hij verder naar België.



Zijn werk bestaat uit schilderijen, beelden en allerlei voorwerpen. Zoals hij zelf uitlegt heeft ieder voorwerp een reden om er te zijn: zoals diverse hoeden, waarvan er één het tijdperk van de dictatuur symboliseert en de andere de tijd van de kolonisatie.



Alle voorwerpen houden verband met zijn leven. Je ziet er de lamp die hij in Congo gebruikte om te studeren, de radio die zijn vader hem gaf toen hij afstudeerde als leraar, de  koffer waarmee hij  naar Europa kwam…



In zijn werken en teksten wil hij mensen sensibiliseren en hen ervan bewust maken dat de wereld multicultureel is geworden. Hij neemt bijvoorbeeld de taal van de sport die universeel is: men ziet overal in sportcompetities de positieve invloed en inbreng van migranten.



In zijn kunst probeert hij zijn eigen mening over migratie over te brengen. Het logo van zijn vereniging “Multi Mondo” is de kameleon, het symbool van integratie en een harmonieuze samenleving. Het is een fascinerend dier. Het kan zich aan zijn omgeving aanpassen en toch zijn identiteit behouden.



“Artikel 15: Trek uw plan”



Dominique is een echte voetbalfan. Samen met zijn vereniging Multi Mondo organiseert hij voetbaltornooien. Ook zijn kunst bevat heel wat voetbalelementen. Zo maakt hij Afrikaanse voetballen. In Afrika hebben niet veel kinderen geld om een echte lederen bal te kopen. Daarom maken ze er zelf één van touw en andere gerecycleerde materialen. Het resultaat zijn kleurrijke stoffen ballen. Dominique heeft er al veel gemaakt. Hij probeert ook met clubs als Club Brugge voetbalprojecten in Afrika te steunen.



In de tentoonstelling vinden we nog ander speelgoed gemaakt van allerlei materiaal zoals autootjes van blik, kroonkurkjes, touw… De Afrikanen moeten zich behelpen met de middelen die ze hebben en vinden. Dominique noemt het “Artikel 15: Trek uw plan”.



In een ander deel van de tentoonstelling staan middelgrote Afrikaanse dieren van hout. Er staat een giraf met de huid van een zebra. Dit betekent dat veel mensen niet hun echte gezicht tonen. Het symboliseert de hypocrisie in de wereld. We zien veel beelden van Afrika met verschillende boodschappen. Belangrijk zijn de kleuren: oranje, geel, rood… “De mensen kunnen alles van Afrika stelen zoals goud, dieren, grondstoffen, maar niet de zon en de warmte”, zegt Dominique.



Dominique kan prachtig vertellen. Hij heeft zoveel verhalen en filosofie. Hij benadert alles positief en met een glimlach. We keerden allemaal geïnspireerd naar huis terug.



Nick: Het was een heel mooie tentoonstelling. Ik hou van de filosofie van Dominique, ook al ben ik geen voetbalfan. Ik vind het mooi en ook belangrijk dat hij zijn kunst gebruikt om iets te bekritiseren of een boodschap te brengen. Hij maakt ons bewust van de realiteit in Afrika en in Europa.



Solange: Ik vond het een prachtige tentoonstelling. Elk voorwerp, elk kunstwerk en elke foto had een betekenis  en een functie. Dankzij de uitleg van Dominique begrepen we de werken en kregen we veel achtergrondinformatie. Zijn kunst heeft ook een sociale boodschap. Daar waren speelgoedauto’s gemaakt van blikjes en voetballen gemaakt van touw. Hij toont hoe creatief en handig Afrikaanse kinderen zijn, maar tegelijk klaagt hij ook de armoede aan. Afrikaanse kinderen kunnen geen duur speelgoed of een echte lederen voetbal kopen en moeten dus zelf alles knutselen.



Bedankt, Dominique voor de mooie tentoonstelling en de interessante verhalen!

LEES OOK: