Verkruimeld land van Aya Sabi

30 mei 2018

Gedurende het schooljaar kwam lerares Petra met cursisten NT2 samen om het boek “Verkruimeld land” van Aya Sabi te lezen. De korte verhalen zorgden voor veel stof tot nadenken en discussie onder de cursisten. We bundelden enkele reacties.


Liz (El Salvador): “De kaft en het dankwoord spreken me direct aan. De taal is niet gemakkelijk, maar ik krijg al zin om te beginnen lezen.”

Petra (België): “De verdienste van Aya Sabi is dat ze met een verhaal van amper 15 pagina’s zoveel stof geeft om met mijn cursisten over te discussiëren, denken, praten…”

Luisa (Peru): “De personages, steden en landen worden niet bij naam genoemd. Dit zorgt ervoor dat elk verhaal zich overal kan afspelen. Vanuit mijn afkomst plaatste ik een verhaal of situatie vaak in Peru, maar mijn medecursisten uit Cuba, Rusland, Nepal, Syrië… vonden dan weer dat het verhaal zich in hun land kon afspelen.”

Odismercy (Cuba): “Het verhaal “Bestofte gordijnen” sprak me het meest aan. Ik vond het heel moedig van Aya Sabi om dit verhaal te brengen. Die les zaten we samen met enkel vrouwen, moeders. Iedereen vroeg zich af of dit met hun eigen zoon zou kunnen gebeuren? Of ze wel genoeg praatten met hun man en kinderen? Of ze hun kinderen gelijk behandelden?”

Tatiana (Rusland): Ik ben benieuwd om Aya Sabi te ontmoeten. Ik vond de verhalen vrij zwaar en pessimistisch, zeker als ik bedenk dat Aya nog zo’n jong meisje is. Ik wil weten waarom ze deze thema’s brengt.

Odismercy (Cuba): “Volgens enkele medecursisten is “Bestofte gordijnen” een typisch Arabisch probleem, maar ik kan me direct families in Cuba of familiesituaties tijdens bijvoorbeeld de Cubaanse revolutie voorstellen, waar kinderen en ouders… eenzelfde strijd doormaakten.  

Tatiana (Rusland): “De schrijfstijl van Aya Sabi doet me denken aan de boeken van de Nederlandse schrijfster Anne Enquist. Ik vraag me af of ze beïnvloed is door haar boeken.”

Dit boekenproject kwam tot stand in samenwerking met Cultuurcentrum De Grote Post en Vooruit in Gent.

In juni zullen we Aya Sabi in Cultuurcentrum De Grote Post ontmoeten voor een interview en nabespreking. We kijken er alvast naar uit.


     


LEES OOK: