Venezuela

2 juni 2014

Nederlands met Lars

Patacón uit Colombia          

     

    

LEES OOK:

Mijn naam is Solange Guillén en ik kom uit Venezuela. Ik woon bijna twee jaar in België. Ik wil jullie iets over mijn geboorteland vertellen.


Venezuela ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika. Het land heeft een oppervlakte van 916700 km² en er wonen bijna 30 miljoen mensen. De hoofdstad is Caracas. Venezuela heeft prachtige landschappen. Het land heeft een tropisch klimaat.


In de tijd van de verovering was er een fusie van verschillende culturen: de Indianen (de oorspronkelijke bewoners van dit land), Spaanse kolonisten en Afrikaanse slaven. De Spaanse conquistadores of veroveraars hadden een grote invloed op de architectuur, religie, muziek en taal. Later in de negentiende en twintigste eeuw kwamen er ook immigranten bij uit andere Europese landen zoals Duitsland, Italië, Portugal, Zuid-Amerikanen, Ecuador, Peru, Colombia, Argentinië en Chili en zelfs migranten uit China, Afrikaanse landen, Libanon en Syrië.


Venezuela heeft een breed en exotische verscheidenheid aan flora en fauna. Zoals gewervelde landdieren verspreid over 2120 soorten en 1000 soorten zoetwatervissen. De flora varieert van bosgebieden naar niet-beboste gebieden. De nationale bloem is de orchidee, de nationale boom is de Araguaney en de nationale vogel is de Turpial. Venezuela probeert zijn natuurgebieden te beschermen. Er zijn 43 nationale parken die ongeveer 16% van het nationale grondgebied beslaan en er zijn 21 natuurmonumenten, ter bescherming en behoud van natuurlijke hulpbronnen.


Venezuela is in het bezit van een enorme olievoorraad die geëxporteerd wordt. Naast de olie is er ook een industriële en agrarische sector.


Een heel mooie stad in Venezuela is Coro. Daar staat een prachtige koloniale architectuur. De stad is sinds 1993 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van UNESCO.


We hebben een heel traditionele keuken. Het belangrijkste gerecht is arepa. Het wordt gemaakt van maïsmeel, en is gevuld met kaas, ham, ei, zwarte bonen, room, boter of perico (gebakken ei, ajuin en tomaat). Een “pabellon criollo” of typische maaltijd bestaat uit rundvlees, witte rijst, zwarte bonen en gebakken banaan. In de kerstperiode eten we hallaca. Dit is maïsmeel gevuld met een stoofvlees. Dit gerecht is samengesteld uit drie verschillende soorten vlees en we voegen er olijven, kappertjes en diverse kruiden aan toen. Daarna verpakken we alles in een bananenblad en binden het vast met touw.


Momenteel is er een onstabiele situatie in Venezuela. Na de dood van President Chavez, kwam Nicolas Maduro aan de macht. Op 4 februari 2014 braken er hevige protesten uit tegen de huidige president, als gevolg van onzekerheid en hoge inflatie. De elektriciteit wordt vaak voor een aantal uren afgesloten. Bij de demonstraties binnen en buiten Caracas vielen er veel doden en gewonden. Op 10 april begon de dialoog tussen de regering en de oppositie, maar de resultaten zijn nog niet bekend. De Venezolanen hopen dat er een oplossing komt.


Ik ben verliefd op de natuur van Venezuela. Ik mis de bergen, de rivieren, de bossen, open vlaktes… Hier in België is alles volgebouwd. Zodra ik kan probeer ik op vakantie te gaan naar Venezuela. De bewolkte dagen in Oostende doen me soms denken aan de mist in de bergen van Venezuela. Ik mis de geur van gebrande koffie. In mijn land studeerde ik beeldende kunst en werkte ik als lerares kunstonderwijs. In Oostende leer ik Nederlands, Frans en keramiek. Ik hoop hier later als kunstlerares te werken.
Wil je Spaans leren in CVO DE AVONDSCHOOL(*)?       

Kijk snel op de website voor meer informatie...            _______________

(*) vanaf 1/9/2019 werd CVO DE AVONDSCHOOL deel van CVO Scala