Van Dieppe naar Oostende

8 november 2015

Anekdotes over België

Souvenirs uit mijn land            

     

    

LEES OOK:

Réjane komt uit Dieppe in Frankrijk. Ze woont nu in Oostende. Ze vindt veel gelijkenissen tussen beide kuststeden.


Réjane: Ik houd van de zee. Ik ben in de regio van Dieppe geboren en ik woon nu in Oostende. Twee steden aan zee die een beetje op elkaar lijken. Dieppe ligt in Normandië. Deze Franse provincie is ongeveer zo groot als België. De zee wordt daar "het Kanaal" ("la Manche" in het Frans) genoemd.  

Kalkstenen kliffen met een hoogte van 100 meter rijzen uit boven het groenblauwe water. Dieppe ligt in de diepte.

De stad werd door de Vikingen zo genoemd in het jaar 1000. Waarom? Omdat de rivier die daar in het Kanaal uitmondde, heel diep was!


Oostende ligt centraal langs de Belgische kust, op 35 km van de Nederlandse grens en 30 km van de Franse grens. Oostende bestaat sinds de 10e eeuw. De stad telt ongeveer 70000 inwoners, Dieppe daarentegen heeft maar 31200 inwoners.


Zoals Oostende heeft Dieppe een maritiem verleden. Beide steden hebben een plezierhaven en een commerciële haven. Vroeger vertrokken van beide steden veel ferry's naar Engeland. Dieppe is beroemd om het vissen op sint-jakobsschelp. Het schip "Amandine" in Oostende getuigt van de visserij die vroeger één van de belangrijkste activiteiten was.


Badstad


Zoals Oostende is Dieppe ook een badstad. Je kan er strandwandelingen maken, maar de kiezelstranden van Normandië vind ik niet zo aangenaam als de zandstranden van België. In Dieppe loopt geen kusttram door de stad. Het klimaat is hetzelfde. Beide steden trekken veel toeristen aan, vooral als de zon schijnt. 


Dieppe ligt niet zo ver van Parijs (170 km) en de Parijzenaars komen vaak voor het weekend. Ze eten er "moules à la marinière" en "soles à la dieppoise" of ze kopen er vis en zeevruchten die goedkoper zijn dan in Parijs.

De afstand tussen Oostende en Brussel is maar 113 km. Elke zondag is het druk in de winkelstraten. Als het weer mooi is, wandelen veel toeristen op de Albert I promenade, doen ze een terrasje en eten ze mosselen met frieten of zeetong op Oostendse wijze.


In mei vond in Oostende "Lotto Kites international" plaatst. In Dieppe moet je tot september wachten voor het "Festival International de cerf-volants".

Boven op de klif staat een oud kasteel met een museum. Je kan er de mooiste collecties van ivoor ter wereld bewonderen. Daarboven hebben we ook een mooie zicht op de hele stad, het strand en de zee. Het is de moeite om ernaartoe te klimmen.


Ik wil de zee zien: de einder, de horizon, de ruimte, de eindeloosheid. Elke dag! Daarom ben ik in Oostende gelukkig; zon, wind of regen!