Souvenirs uit mijn land

6 oktober 2022

Op 14 september startte “De Boterham” met een nieuwe krantenredactie. We zijn een diverse groep met cursisten uit Syrië, Irak, Tsjetsjenië, Polen, Algerije, Wit-Rusland, Kosovo, Oeganda en Iran. Vandaag leerden  we elkaar beter kennen aan de hand van souvenirs uit ons land. We noteerden enkele verhalen.Angela: Ik kom uit Oeganda. Toen ik naar België verhuisde, bracht ik de vlag van mijn land mee. Als ik mijn land mis, neem ik de vlag even vast. De Oegandese vlag is rood, geel en zwart, met een afbeelding van een kroonkraanvogel in het midden. Deze vogel heeft dezelfde kleuren. De vogel staat symbool voor vrede. Hij staat op één been. Dit betekent vooruitgang.


Anna: Ik kom uit Polen. Ook ik heb voor onze vlag als favoriete voorwerp gekozen. Onze vlag heeft twee kleuren: wit en rood. Er staat ook een vogel op onze vlag. Bij ons is het een adelaar met een kroon. Wit staat symbool voor zuiverheid. Rood staat symbool voor bloed, maar ook voor moed en dapperheid. Ik heb ook een tweede souvenir voor jullie meegebracht: Poolse chocolaatjes met melkvulling: mleczko! Ik koop ze in de Poolse winkel in Brugge. Ze zijn heerlijk!


Luiza: Ik kom uit Tsjetsjenië. Mijn favoriete souvenir is een “pyas”. Dit is de Tsjetsjeense naam voor een islamitische gebedsmuts. Deze gehaakte “pyas” was een cadeautje van mijn vader bij de geboorte van mijn zoon. Als mannen in Tsjetsjenië naar de moskee gaan of thuis bidden, dragen ze vaak zo'n muts.


Yulia: Mijn souvenir komt uit Wit-Rusland. Toen ik naar België kwam, bracht ik dit typische hemd mee voor mijn man. Het is een linnen hemd met rood borduurwerk. Zowel mannen als vrouwen dragen op feestdagen linnen kledij met typisch borduurwerk. Deze kleren zijn vaak met de hand gemaakt en heel duur.

LEES OOK: