Op reis naar Kenia

1 mei 2015

Nederlands met Lars

Patacón uit Colombia          

Zingen met Matondo     

    

LEES OOK:

Nick Kabui komt uit Kenia. Hij woont 2 jaar in België. Hij zit in het voorlaatste jaar wiskunde-wetenschappen en op woensdag schrijft hij artikels voor De Boterham.


Kenia is een land in Oost-Afrika. De buurlanden zijn Ethiopië, Somalië, Oeganda en Zuid-Soedan. Kenia grenst ook aan de Indische Oceaan en het Victoriameer. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Van 1895 tot en met 1963 was Kenia een Engelse kolonie en heette het Brits Oost-Afrika. Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk en werd Mzee Jomo Kenyatta de eerste president.


Ik ben in Nairobi opgegroeid. Nairobi is een heel grote en drukke stad. Ik ging daar naar school. De talen op school zijn Swahili en Engels, maar daarnaast zijn er nog ongeveer 40 andere talen. Mijn moedertaal is Gikuyu en ik spreek het dialect “sheng slang”. Als ik in België iemand ontmoet uit Kenia spreek ik direct Swahili of Gikuyu met hem. Ik vind het leuk om mijn moedertaal te spreken. Jammer genoeg wonen er niet veel Kenianen in Oostende.  


De bekendste plaatsen in Kenia zijn Nairobi, Masai Mara, Mombasa en Kisumu. Nairobi is een Masaï naam die betekent “Land of Cool Water” (het land van fris water). We zijn bekend voor ons tropische klimaat en onze prachtige nationale parken zoals Masai Mara en Tsavo. Daar zie je “the big five”, dat zijn de vijf grootste dieren in de wereld: de leeuw, de olifant, de luipaard, de neushoorn en de buffel.  Ik heb de parken als kind bezocht. Deze parken trekken heel veel buitenlandse toeristen aan. Jammer genoeg hebben heel wat Kenianen nog nooit een nationaal park bezocht omdat het te duur is.  


Kenianen zijn heel sportief, maar ik hou niet van sport. De beste en snelste mannen en vrouwen komen uit Kenia.


Onze economie is gebaseerd op landbouw en toerisme. Wij verkopen koffie, thee, bloemen… aan het buitenland. In de grote steden zoals Nairobi werken de mensen vooral in bedrijven, winkels, fabrieken…


Kenia is een land met een grote etno-culturele diversiteit. Er zijn meer dan 40 miljoen inwoners. Het grootste deel van de inwoners  zijn Gikuyu (22%). Andere stammen zijn Luhya, Luo, Kalenjin, Kamba, Kisii, Meru, andere Afrikaanse groepen waaronder de Embu, Kuria, Masaï, Mijikenda, Somaliërs, Swahili, Turkana en de Yaaku. In Kenia wonen er niet veel buitenlanders. Aziaten, Europeanen en Arabieren maken maar 1% van de bevolking uit. Elke groep inwoners heeft zijn eigen taal en tradities. De meerderheid van de Kenianen is katholiek en protestants, maar er zijn ook moslims.


Kenia is ook heel bekend voor de Masaï. Dat is het bekendste nomadische volk in Oost-Afrika. De totale populatie wordt geschat op 900000. Zo’n 350000 tot 453000 hiervan leven er in Kenia. De Masaï spreken het Maa (of Masaï). Een paar jaar geleden heb ik Masaï land bezocht. Het was er helemaal anders dan in Nairobi. De rust, de natuur, de mensen… Het was heel interessant voor mij omdat de Masaï nog zo traditioneel leven. Ik heb er mooie souvenirs gekocht.


Kenia heeft ook een lekkere keuken. We eten zowel vlees als vis. Natuurlijk eten we andere soorten vlees dan in België. Bij ons vind je ook vlees van antilope en geit. Meestal eten we rijst, aardappelen, fufu, maniok… Ik mis de keuken van mijn oma. Zij kon de lekkerste gerechten maken.


Kenianen zijn ook heel muzikaal. We dansen graag. Onze typische dans is chakacha.


Ik woon graag in België, maar ik denk dat ik ooit terug ga naar Afrika.