Op reis naar Afghanistan

3 juni 2013

Mandeeq  

Belgisch-Syrische familie         

Kolona Maan  

Shakshuka uit Egypte          

     

    

LEES OOK:

Omid Mohammad Aref komt uit Afghanistan. Door de oorlog lijkt het nu onwaarschijnlijk dat mensen Afghanistan willen bezoeken. Maar 35 jaar geleden waren er veel toeristen in Afghanistan. Omid vertelt ons zijn verhaal.


Afghanistan is een arm land maar heeft een mooie natuur en een interessant klimaat. Bovendien heeft het land een geschiedenis van 5000 jaar met veel plaatsen en bezienswaardigheden. Vroeger gingen veel toeristen de Boeddhabeelden van 53 meter hoog bezoeken. Jammer genoeg heeft de Taliban deze beelden vernietigd.


In de jaren 70, toen ik jong was, zag ik veel toeristen in Afghanistan. Toeristen konden rustig zonder problemen overal naartoe reizen. In 1977 bezocht een westers koppel ons dorp. De vrouw droeg een kort rokje. De kinderen hadden nog nooit een vrouw met een kort rokje gezien en zeiden tegen elkaar “die vrouw is naakt”. Bij ons droegen alle vrouwen een broek.


Het klimaat van Afghanistan is zeer boeiend. Als er in Kaboel sneeuw ligt, is het in Jalalabad, een stad niet zo ver van Kaboel, warm. Daar groeit er gras en bloeien er bloemen.


Soms hoor ik dat Afghanen niet in vrede willen wonen, dat er bij ons altijd oorlog is. De Afghanen hebben in de laatste 250 jaar nooit andere landen aangevallen. In de 19e en 20e eeuw heeft Groot-Brittannië drie keer Afghanistan aangevallen en in 1979 viel de Sovjet-Unie Afghanistan binnen.  


De Afghanen, voornamelijk Pashtunen, streven naar onafhankelijkheid. Ze vechten tegen de aanvallers van de onafhankelijkheid van hun vaderland. De Afghanen hebben lang tegen de Arabieren gevochten. Pas daarna werden ze moslim.


De oorlogen eisen een zware tol in Afghanistan. Er zijn miljoenen slachtoffers en bijna alle fabrieken, scholen, wegen… zijn vernietigd. Bovendien moesten er meer dan 6 miljoen mensen Afghanistan verlaten. Afghanen vormen zo één van de grootste groep vluchtelingen in de wereld.


Ik stel me vaak de vraag: Wanneer zal er eindelijk rust en vrede in mijn land komen? Waarom kunnen de Verenigde Naties en onze eigen politici deze crisis niet oplossen?


Ik herinner me nog dat ik altijd Engels met de toeristen sprak toen ik jong was. Ik vond het fantastisch om zo Engels te leren en te oefenen. Ik hoop dat er snel vrede in mijn land komt. Dat is de wens van alle Afghanen.


Omid Mohammad Aref (Foto’s Afghanistan, Bron: Wikipedia)