Op 14 december zijn 60 cursisten Engels vroeg opgestaan om met de bus naar Canterbury te gaan. Om 7u00 vertrekken we en om 22u zijn we al terug in Oostende, maar toch hebben we een mooie dag in een Engels stadje kunnen shoppen en wandelen. Het is een jaarlijkse traditie van de leraars Engels.Canterbury is een klein stadje in het zuidoosten van Engeland. Veel mensen in Oostende nemen voor een dagje de bus naar Canterbury, want het is niet zo lang rijden. Je kan met de ferry of met de trein gaan. Als je niet zeeziek wordt, dan is het heel leuk op de ferry. Je mag dan van de bus gaan en een koffietje drinken. Met de trein ga je onder de grond. Je moet op de bus blijven zitten, maar het is wel sneller.


We vertrekken in Oostende en rijden daarna naar Calais. Daar moeten we met de bus in de 'kanaaltunnel'. Als je aankomt bij de tunnel, moet je eerst door de douane (controle). Door de Brexit duurt de controle van de paspoorten en identiteitskaarten langer.


Nadat de Franse en Engelse douane alles hebben gecontroleerd, mag de bus op de trein rijden. Dat is spannend want de trein is heel smal: de buschauffeur moet héél goed kunnen rijden. De tunnel is ongeveer 50 meter lang en ligt 40 meter onder water. Gelukkig zit je maar een halfuurtje onder water en kan je geen vissen zien!  


Daarna is het nog 30 minuten rijden van Folkestone naar Canterbury. Het stadje Canterbury is klein (44.000 inwoners), maar heel gezellig. Je kan er een mooie wandeling maken langs de Stour rivier of je kan de prachige kathedraal bezoeken. Ben je geïnteresseerd in theater? Dan moet je naar 'The Marlowe Theatre' gaan! Omdat Canterbury zo gemakkelijk te bereiken is, komen elk jaar heel veel toeristen - zeker tijdens de kerstperiode.  


De Britten zijn grote fan van Kerstmis. Overal spelen ze kerstmuziek in de winkels, en er zijn spelen ook muzikanten op straat. Het is vaak heel koud, maar ook hele groepen mensen zingen met familie en vrienden kerstliedjes.


Voor Kerstmis is Canterbury dus helemaal versierd met kerstlichtjes en kerstdecoratie. Als je houdt van shoppen, dan is er een kleine kerstmarkt. Daar kan je speciale cadeautjes kopen en glühwein (lauwe wijn met kruiden) drinken.


De cursisten van CVO Scala krijgen op de bus een leuke stadswandeling met vraagjes en een kaart van de stad. Zo kunnen ze alle mooie dingen van de stad zien: het theater, de kathedraal, de winkels, het stadspark en de pubs. Op elke hoek staat een traditionele pub waar je bier kan drinken.


De cursisten Engels komen om kerstcadeaus te kopen, want in Canterbury kan je speciale dingen vinden. Ook vinden ze het leuk om Engels te oefenen. De Britten zijn heel vriendelijke mensen en helpen je graag om de weg te vinden.


Vaak denken mensen in België dat je niet lekker kan eten in Engeland, maar dat klopt eigenlijk niet. In elke pub kan je proeven van typische Engelse gerechten: kalkoen, geroosterde aardappeltjes, spruitjes, ... Je vindt er ook Indische curry's en andere gerechten uit de wereldkeuken.


Volgend jaar gaan we opnieuw! Hopelijk is het mooi weer, want Engeland is zoals België: veel regen in de winter!


Daguitstap Engeland

14 december 2019

LEES OOK: