NT2-KRANT VAN CVO DE AVONDSCHOOL
Werk aan “De Boterham”
Artikels over werk zoeken en werk hebben.
NT2-krant van CVO DE AVONDSCHOOL
"We zijn wat we eten"
Larisa Levitskaya komt uit Oekraïne en woont al 17 jaar in België. Ze is de eigenares van het macrobiotische restaurant ‘De Graankorrel’ in Oostende. We gingen langs voor een interview.
Larisa, wat betekent macrobiotisch eten?
Macrobiotisch eten is een gezonde levensstijl. Het zijn bepaalde producten die in harmonie staan met je lichaam en dagelijkse gezondheid. Het belangrijkste is de combinatie van voedsel. Je moet evenwicht op je bord hebben. We eten soms teveel koud of teveel warm eten. Het evenwicht is de combinatie van de twee. Bijvoorbeeld veel mensen drinken een koud glas fruitsap, dan koffie, dan een boterham. Dit is geen goede combinatie, want dit gaat niet goed samen.
Wat heb je dan als ontbijt?
Ik drink eerst een glas warm water met citroen en dan eet ik een boterham met thee of koffie. Zo verwarm je je lichaam en wordt je lichaam wakker.
Uit welk land komt de macrobiotische voeding?
Het idee komt uit Japan. De uitvinder was George Ohsawa. Hij baseerde de voeding op het eenvoudige dieet van de monniken.
Waarom is macrobiotische voeding belangrijk voor jou?
Ik voel me veel beter met deze levensstijl. Voeding geeft je energie en als je de voeding harmoniseert op je bord, zal jij je beter voelen. We zijn wat we eten. Als jij je goed voelt, zal ook je reactie op situaties en mensen anders zijn.
Hoe is het restaurant begonnen?
Het restaurant bestaat nu 28 jaar. De vroegere eigenaars waren Wilfried en Simon. Ik kwam hier vaak met mijn man eten en ik vond dit soort eten interessant en lekker. Ik heb met de eigenaars gesproken, een paar boeken gelezen en ik ben dan drie maanden bij hen komen werken. Ik ben ook naar cursussen, seminaries en internationale conferenties in Nederland geweest. Dat was de basis voor mij. Door het restaurant over te nemen, kon ik me verder specialiseren en creatief uitleven.
Hoeveel soorten gerechten maken jullie klaar?
We werken alleen met een dagschotel en elke dag maken we iets anders. Je kan kiezen tussen een kleine of een grote portie. Ik werk met verschillende producten en ik maak telkens andere smaak- en kleurencombinaties.
Welke ingrediënten gebruik je?
Ik ben vertrokken vanuit een vegetarisch restaurant en heb daarna de macrobiotiek geïntegreerd omdat ik die producten nog verser vind. Ik gebruik pure, natuurlijke producten. Ik werk zonder suiker, dierlijke producten of zuivel. Ik eet geen vlees, maar wel vis. Veel mensen panikeren als ze dit horen. Ze vragen me: “Kan je echt een taart bakken zonder suiker of eieren te gebruiken?” Dat kan zeker en het is nog lekker ook!
Hoe ziet een typisch macrobiotisch bord eruit?
Het is heel eenvoudig. Op je bord krijg je een combinatie van rauwkost (bijvoorbeeld sla), groenten (meestal komkommer en wortel met zaadjes als versiering), gekookte linzen of bonen met sojasaus, gestoomde Chinese kool met gember en een beetje zeezout, pompoen met uitjes en gekookte rijst of andere granen. Die combinatie is ideaal.
Waar koop je de ingrediënten?
Ik koop alles in een groothandel in Gent of in Brussel. De groenten koop ik bij Biofresh en de granen, linzen, sojasausolie… vind ik bij Vajra.
Kan iedereen macrobiotisch eten klaarmaken?
Als je macrobiotisch wil leren koken, moet je wel boeken lezen of een cursus volgen. Ik geef ook zelf macrobiotische kookles. Normaal doe ik een wintersessie en een lentesessie. De wintersessie zijn krachtige gerechten om je weerstand te versterken en de lentesessie bevat lichtere receptjes.
Is ‘De Graankorrel’ duurder dan een gewoon restaurant?
We werken met 100% biologische producten en die zijn wel duurder dan gewone producten, maar ‘De Graankorrel’ is niet duur. Je kan kiezen tussen een kleine en een grote schotel en daarmee krijg je alle vitaminen en voedingsstoffen die je nodig hebt.
Wie is je publiek? Heb je vaste klanten?
Hier komen niet zoveel jongeren. De meeste klanten zijn 30 jaar en ouder. We brengen ook eten aan huis, als de klanten zich moeilijk kunnen verplaatsen. Ik heb heel aangename klanten. Ze staan open voor dit soort eten. Veel klanten denken echt na over hun voeding en nemen er tijd voor. Dit is het enige macrobiotische restaurant aan de kust. Daarom trek ik veel mensen aan.
Larisa, bedankt voor dit interessante gesprek en de lekkere taart en koffie! We wensen je nog veel succes!
dinsdag 16 december 2008
Wil je ook proeven van Larisa’s heerlijke gerechten?
De Graankorrel
Edith Cavelstraat 86
8400 Oostende
Telefoon: 059 80 33 76
Website: http://graankorrel-oostende.be/
Open van maandag tot en met vrijdag van 12u tot 14u.